Bugün itibariyle fütüristik gerçeklik olarak da tanımlanabileceğimiz Metaverse, kaçınılmaz olarak ve düşündüğümüzden daha hızlı bir şekilde fuar ve etkinlikleri de kapsama alanına almaya başladı. Sonsuz gibi görünen Metaverse dünyasının nasıl geliştiği hala belirsiz ancak bunun iş, teknoloji ve finans sektörleri arasında sıcak bir tartışma konusu olduğunu da biliyoruz.
Kişisel, sanal ve hibrit kanallarda akıllı etkinlikler, topluluklar ve pazar yerleri oluşturmak için çevrimiçi toplantılar, çevrimiçi konferanslar, toplantı ve planlama alanında yapay zeka destekli çözümler sunan ExpoPlatform ile fuar ve etkinlik endüstrisiyle ilgili haber, görüş ve incelemeleri yayınlayan çevrimiçi bir dergi olan Event Industry News (EIN), alanında uzmanların katıldığı bir panel düzenleyerek “meta veri deposu”nun ticari fuarlar ve etkinlik organizasyonlarını kapsayan endüstri için ne anlama geldiğini masaya yatırdı.
Event Industry News sitesinde Adam Parry imzasıyla yayınlanan bir makaleden alıntılar içeren bu blog yazısı “metaverse” hakkında öne çıkan konuları mercek altına alırken, metaverse olgusunun fuar ve etkinlikler açısından ne anlama geldiğine ve gelecekte nasıl bir dönüşüm içine gireceğine dair panelde dile getirilen görüş ve çıkarımlardan oluşuyor.
Metaverse, “meta veri deposu” şu anda önemli bir terim, ancak tam olarak ne anlama geldiğini anlatacak bir tanım bulmak oldukça zor. Bunun nedeni, herkes için neredeyse her şey anlamına geldiği olabilir: Tamamen sürükleyici bir oyun dünyası, yeni kıyafetler denemenin bir yolu, sanal gayrimenkul satın almak için bir yer veya hatta sadece çevrimiçi market alışverişi yapmanın bir yolu….
Bu durum, EIN tarafından yapılan ankete katılan neredeyse beş kişiden birinin metaverse hakkında hiçbir fikri olmadığını, %35’inin ise ”sadece temel bilgileri” bildiğini söylemesinin nedenini de açıklıyor olsa gerek.
Basit bir tanımla “metaverse” ortamı, çevrimiçi teknoloji aracılığıyla erişilen sürükleyici bir sanal veya artırılmış dünya olarak tanımlanabilir. Meta veri deposunu içeren çoğu senaryonun üç ortak özelliği ise VR (sanal gerçeklik) arayüzü, dijital sahiplik ve avatarlar.
Metaverse hakkında kapsamlı yazılar yazan Matthew Ball, bunu “mobil internetin bir tür ardıl durumu” olarak tanımlıyor. Yakın geçmişte akıllı telefon uygulamalarının gereksiz bir eklenti olarak görüldüğü anlayışın, bugün itibariyle kaçınılmaz olarak her yerde para kazanma araçları haline evrilmiş olması gibi… Aynı şey metaverse için de tahmin ediliyor.
Panel katılımcılarından 2Heads dijital direktörü Nick Rosier “Zaten metaverse’de yaşıyoruz. Meta verinin ne olacağının bir parçası olan dijital kimlik ve avatarlar gibi birçok teknoloji günden güne kullanılıyor. Web’in her yerinde profillerimiz var, çevrimiçi ödemeler yapmak için e-ticaret kullanıyoruz, çevrimiçi insanlarla ilişkilerimiz var – insanlar tanışıyor ve belki de hiç yüz yüze tanışmıyorlar – ama yine de gerçek ilişkiler kurabiliyorlar” görüşünü dile getiriyor.
Çocuklar, sanal dünyalarda önemli miktarda zaman harcıyorlar ve bu, bu ortamlarda etkileşim kurma konusunda rahat olan kullanıcıların artan demografisine işaret ediyor. Bunun ne anlama geldiğini anlamak için şu iki örnek bile yeterli: Çevrimiçi oyun platformu Roblox, 2020’de 920 milyon dolarlık kullanıcı geliri elde ettiğini duyurmuş, Epic Games ve People Can Fly tarafından geliştirilen Fortnite’ta düzenlenen bir konsere ise 45 milyon kullanıcı katılmıştı.
Bu fütüristik dijital dünyaya olan ilgi, 2021’de Facebook’un bu etkileşim vizyonunu odağına alarak kendisini Meta olarak yeniden markalaştıracağını duyurduğunda büyük ölçüde artmış, CEO Mark Zuckerberg de şirketinin geçen yılın sonlarında bundan böyle metaverse’in peşinde olacağını belirtmişti. Zuckerberg bu kapsamda ışınlanma, hologramlar ve “farklı gerçeklik katmanları arasında” iletişim kurma hakkında bir konuşmayı içeren 90 dakikalık bir çevrimiçi sunum yapmıştı.
Organizatörler artık etkinlik izleyicileriyle bağlantı kurmak için dijital olarak geliştirilmiş formatlar aracılığıyla çok sayıda seçeneğe sahip. Örneğin, yıl boyu süren bir topluluk ve çevrimiçi pazar, insanların yılın herhangi bir zamanında birbirleriyle etkileşime girmesine ve ağ oluşturmasına, ürünlere ve hizmetlere göz atmasına, işlem yapmasına ve daha pek çok şeye olanak tanıyor.
Şüphe yok ki yüz yüze toplantılar güven oluşturmak için önemini korumaya devam edecek, ancak yolun sonrasında etkinlik endüstrisinde büyük bir metaverse kesintisi olasılığını da hesaba katmak gerek. Fuar ve etkinlik sektöründe büyük olasılıkla iki ana metaverse deneyimi türü olacaktır: Artırılmış bir gösteri alanı deneyimi ve uzaktan sanal katılım.
Gösteri katında artırılmış gerçeklik
Bu seçeneklerden ilki, ürünlerin bir kişi veya alanla nasıl etkileşime girebileceğini görmek için kulaklık gibi bir teknolojiyi kullanarak bir sergide gezinmenize olanak tanıyacak. Bu artırılmış gerçeklik bir defilede podyum da olabilir; bir mühendislik şovunda ürünleri yeni bir şekilde deneyimleyeme fırsatı da…
Uzak sanal deneyimler
İkincisinin ise katılımcıların ve sergileyicilerin uzaktan bir gösteri deneyimine katılmalarına izin veren daha sürükleyici bir rota olduğu söylenebilir. 2020 ve 2021’deki sanal etkinliklerin yüz yüze etkileşimlere kıyasla kaybettirdikleri açısından bakıldığında, uzak sanal deneyimlerin bu eksikliği kolaylık sağlayarak telafi ederken, küresel izleyicilerin katılımını ve sürdürülebilirliği cezbedeceği öngörülebilir…
Meta veri deposunun bazı bölümleri zaten hayatımıza girmiş durumda. Ancak tüm kapsamıyla bu dijital geleceğe dahil olmak için önümüzde biraz daha zaman olduğu da bir gerçek.
Fuar ve etkinlik sektörünün tüketici davranışlarıyla güçlü bir şekilde bağlantılı olduğu reddedilmeyecek bir gerçek ancak bu yeni metaverse dünyasında izleyici ve katılım fırsatlarının güçlü bir şekilde artacağına dair de birçok tahmin var.
Bu konuda 7 Şubat 2022’de yayınlanan basın bülteninde yer alan bir Gartner araştırması, 2026 yılına kadar insanların %25’inin iş, alışveriş, eğitim, sosyalleşme veya eğlence için her gün en az bir saatini metaverse’de geçireceğini tahmin ediyor.
Rapora göre dijital para birimlerinin yükselişi ve NFT’ler olarak bilinen dönüştürülemeyen “token”ler gibi gelişen teknolojilerin bu yeni sanal ekonomiyi daha da hareketlendireceği iddia ediliyor. Gartner Araştırma Başkan Yardımcısı Marty Resnick, metaverse ile ilgili görüşlerini “Satıcılar, kullanıcıların hayatlarını dijital dünyalarda tekrarlamaları için şimdiden yollar inşa ediyor. Sanal sınıflara katılmaktan dijital arazi satın almaya ve sanal evler inşa etmeye kadar bu faaliyetler şu anda ayrı ortamlarda yürütülüyor. Sonunda, teknolojiler ve deneyimler arasında birden çok varış noktası olan tek bir ortamda yani metaverse’de buluşacaklar” cümleleriyle ifade ediyor.
Resnick’e göre işletmeler “dijital bir işten bir metaverse işine geçerek” izleyici katılım modellerini geliştirebilir ve zenginleştirebilir. 2026’ya kadar dünyadaki kuruluşların %30’u metaverse için hazır ürün ve hizmetlere sahip olacak. Halihazırda SK Telecom’un Mobil Dünya Kongresi 2022’deki 4D Metaverse yolculuğu gibi metaverse uygulamaları katılımcılar tarafından kullanılıyor.
Bloomberg’den gelen diğer tahminler, metaverse’nin 2024 yılına kadar 800 milyar dolarlık bir değere ulaşacağını tahmin ediyor. Bu arada, Statista verileri , bu sanal paylaşımlı alana yapılan tüketici harcamalarının 2023 yılına kadar neredeyse üç katına çıkacağını öngördü. Kitlesel pazarda sanal gerçekliğin benimsenmesi ise 2024 civarında görünüyor. Metaverse evreninde şekillenecek fuar ve etkinlik endüstrisinde katılımcıların önemli bir etken olarak yer alması açısından gerçek itici güç olarak kabul görmesi ise muhtemel meta veriye erişmesini sağlayan teknolojinin benimsenmesiyle gerçekleşecek.
EIN editörü Adam Parry de bu konudaki görüşlerini “Etkinlik endüstrisinde göreceğimiz şeylerin çoğunun, teknolojiyi edinen ve etkinliklere bu şekilde fiilen katılma iştahını kazanan katılımcılar tarafından yönlendirileceğini düşünüyorum. Ticari fuarların bunu etkinlik biçimlerinin bir parçası haline nasıl getirebileceğini veya düzeltebileceğini görmek ilginç olacak. Daha gidecek çok yolumuz var. Bu konuda şimdi konuşacağımız için gerçekten heyecanlıyım çünkü belki 10 yıl sonra geriye bakacağız ve bugün konuştuğumuz bazı şeyler dikkat çekecek ve diğer şeyler tamamen radardan çıkmış olacak” şeklinde dile getiriyor.
Etkinlik organizatörleri için yararlı bir araç haline gelen meta veri tabanının bir diğer önemli unsuru, bu platformların hepsinin nasıl bir araya geldiği olacak. Buradaki fikir, katılımcının ve sergileyicinin girmesi için sorunsuz ve zahmetsiz bir deneyim olması gerektiğidir.
2Heads’in dijital direktörü Nick Rosier ise yaklaşık beş yıl içinde bu dijital gerçeklikte farklı “kimliklerin” izlenmesine izin verecek çok daha iyi platformlar arası ağlar göreceğimizi tahmin ediyor. Rosier, “Dünyanın 2 boyutlu görünümünde ticaret yapıyoruz, yani bildiğimiz internet. Bu, aslında içinde yaşayabileceğimiz ve içerideki insanlarla konuşabileceğimiz bir 3 boyutlu dünyaya dönüşüyor. Teknolojinin çoğu orada ancak şimdilik fiyatın yüksek olduğu bir ortam. Bu nedenle ticari fuarlara, etkinliklere ve sergilere baktığımızda bugün için bu 3 boyutlu ortamın çok fazla benimsendiğini de görmüyorsunuz. Bugün için uygun fiyatlı olmasından dolayı da 2 boyutlu ortamın birincil format olduğu bir gerçek. Çünkü insanların yapabileceği şey bu” görüşünde.
Ancak bundan beş yıl sonra ileriye atlarsak, muhtemelen giderek daha fazla ağ bağlantılı platformlar göreceğimize değinen Rosier, bugünkü sanal ve hibrit uygulamaları ise “vahşi batı”ya benzetiyor. Şirket içinde farklı insanlar tarafından oluşturulmuş birçok farklı platform olduğuna dikkat çeken Rosier, şimdilik belirsizliğini koruyan bu süreçte bunların hepsinin giderek daha fazla entegrasyonla metaverse konseptini oluşturmaya başlayacağını belirtiyor.
Yazar: Adam Parry | Kaynak: Event Industry News & ExpoPlatform
Güncelleme: 30 Mart 2022
Farklı tarih ve konaklama alternatifleriyle
size özel bir tur programı arıyorsanız…
Kurumsal ya da bireysel seyahat planınız doğrultusunda, tarih ve kişi sınırlaması olmadan ihtiyacınıza uygun olarak hazırlanacak tur seçeneklerimizle zaman ve bütçenizi en verimli şekilde değerlendirmeniz için size sadece bir telefon kadar yakınız.
En hızlı çözüm için bize hemen şimdi WhatsApp’tan yazın ya da 0533 278 0 876 numaralı telefondan bizi arayın.
Bu web sitesini ziyaret etmeniz ve bu site vasıtasıyla sunduğumuz hizmetlerden yararlanmanız sırasında size ve talep ettiğiniz hizmetlere ilişkin olarak elde ettiğimiz bilgilerin ne şekilde kullanılacağı ve korunacağı işbu “Gizlilik Politikası”nda belirtilen şartlara tabidir. Bu web sitesini ziyaret etmekle ve bu site vasıtasıyla sunduğumuz hizmetlerden yararlanmayı talep etmekle işbu “Gizlilik Politikası”nda belirtilen şartları kabul etmiş olursunuz.
Bilgilerin kullanılması ve korunması
Tsn Turizm ve Ticaret Ltd. Şti., müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek amacıyla ad, soyad, yaş, e-posta, telefon vb. kişisel bilgilerinizi sizlerden talep etmektedir.
Toplanan bu kişisel bilgilerden elde edilebilecek istatistiksel veriler (tarayıcı tipi, coğrafi konum, yaş, cinsiyet, v.b.), dönemsel kampanya çalışmaları, e-bülten çalışmaları, müşteri profillerine yönelik özel promosyon faaliyetlerinin kurgulanması ve istenmeyen e-postaların iletilmemesine yönelik müşteri “sınıflandırma” çalışmalarında, Tsn Turizm ve Ticaret Ltd. Şti. bünyesinde kullanılmaktadır.
Tsn Turizm ve Ticaret Ltd. Şti., üyelik formlarından topladığı bilgileri, söz konusu üyenin haberi ya da aksi bir talimatı olmaksızın, üçüncü şahıslarla kesinlikle paylaşmamakta, faaliyet dışı hiçbir nedenle ticari amaçla kullanmamakta ve de satmamaktadır.
Tsn Turizm ve Ticaret Ltd. Şti., e-posta adresleri ve üyelik formlarında istediği kişisel bilgilerin haricinde site kullanımı sırasında izlediği, ziyaretçi hareket ve tercihlerini analiz ederek yorumlamaktadır. Kişisel bilgiler içermeyen bu istatistiksel veriler, ziyaretçilere daha özel ve etkin bir rezervasyon deneyimi yaşatmak amacıyla kullanılmaktadır.
Müşteri bilgileri, ancak resmi makamlarca usulü uygun şekilde talep edilmesi halinde ve yürürlükteki emredici mevzuat hükümleri gereğince resmi makamlara açıklama yapmak zorunda olduğu durumlarda, resmi makamlarla paylaşılacaktır.
Müşterinin sisteme girdiği tüm bilgilere sadece müşteri ulaşabilmekte ve bu bilgileri sadece Müşteri değiştirebilmektedir. Bir başkasının bu bilgilere ulaşması ve bunları değiştirmesi mümkün değildir.
İnternetin yapısı gereği bilgiler internet üzerinde yeterli güvenlik önlemleri olmasına rağmen dolaşabilir ve yetkili olmayan kişiler tarafından alınıp kullanılabilir. Bu kullanım ve kullanımdan doğacak zararlardan Tsn Turizm ve Ticaret Ltd. Şti. sorumlu değildir. Toplanan bilgiler genel kullanıma açık olmayan güvenli bir ortamda saklanmaktadır.
Üçüncü parti sitelere bağlantılara (linklere) dair
Tsn Turizm ve Ticaret Ltd. Şti., web sitesindeki bağlantılar aracılığıyla ulaşacağınız üçüncü kişilere ait web sitelerinin gizlilik ilkeleri hakkında bir garanti vermez, bu nedenle kişisel olarak belirlenebilir herhangi bir bilgi vermeden önce, gittiğiniz sitelerin gizlilik yaklaşımlarını değerlendirmenizi öneririz.
İletişim
Gizlilik Sözleşmesi’yle ilgili sorularınız için iletişim bilgilerimiz vasıtasıyla bize ulaşabilirsiniz.
Bu web sitesini ziyaret etmeniz ve bu site vasıtasıyla sunduğumuz hizmetlerden yararlanmanız sırasında size ve talep ettiğiniz hizmetlere ilişkin olarak elde ettiğimiz bilgilerin ne şekilde kullanılacağı ve korunacağı işbu “Gizlilik Politikası”nda belirtilen şartlara tabidir. Bu web sitesini ziyaret etmekle ve bu site vasıtasıyla sunduğumuz hizmetlerden yararlanmayı talep etmekle işbu “Gizlilik Politikası”nda belirtilen şartları kabul etmiş olursunuz.
Bilgilerin kullanılması ve korunması
Tsn Turizm ve Ticaret Ltd. Şti., müşterilerine daha iyi hizmet verebilmek amacıyla ad, soyad, yaş, e-posta, telefon vb. kişisel bilgilerinizi sizlerden talep etmektedir.
Toplanan bu kişisel bilgilerden elde edilebilecek istatistiksel veriler (tarayıcı tipi, coğrafi konum, yaş, cinsiyet, v.b.), dönemsel kampanya çalışmaları, e-bülten çalışmaları, müşteri profillerine yönelik özel promosyon faaliyetlerinin kurgulanması ve istenmeyen e-postaların iletilmemesine yönelik müşteri “sınıflandırma” çalışmalarında, Tsn Turizm ve Ticaret Ltd. Şti. bünyesinde kullanılmaktadır.
Tsn Turizm ve Ticaret Ltd. Şti., üyelik formlarından topladığı bilgileri, söz konusu üyenin haberi ya da aksi bir talimatı olmaksızın, üçüncü şahıslarla kesinlikle paylaşmamakta, faaliyet dışı hiçbir nedenle ticari amaçla kullanmamakta ve de satmamaktadır.
Tsn Turizm ve Ticaret Ltd. Şti., e-posta adresleri ve üyelik formlarında istediği kişisel bilgilerin haricinde site kullanımı sırasında izlediği, ziyaretçi hareket ve tercihlerini analiz ederek yorumlamaktadır. Kişisel bilgiler içermeyen bu istatistiksel veriler, ziyaretçilere daha özel ve etkin bir rezervasyon deneyimi yaşatmak amacıyla kullanılmaktadır.
Müşteri bilgileri, ancak resmi makamlarca usulü uygun şekilde talep edilmesi halinde ve yürürlükteki emredici mevzuat hükümleri gereğince resmi makamlara açıklama yapmak zorunda olduğu durumlarda, resmi makamlarla paylaşılacaktır.
Müşterinin sisteme girdiği tüm bilgilere sadece müşteri ulaşabilmekte ve bu bilgileri sadece Müşteri değiştirebilmektedir. Bir başkasının bu bilgilere ulaşması ve bunları değiştirmesi mümkün değildir.
İnternetin yapısı gereği bilgiler internet üzerinde yeterli güvenlik önlemleri olmasına rağmen dolaşabilir ve yetkili olmayan kişiler tarafından alınıp kullanılabilir. Bu kullanım ve kullanımdan doğacak zararlardan Tsn Turizm ve Ticaret Ltd. Şti. sorumlu değildir. Toplanan bilgiler genel kullanıma açık olmayan güvenli bir ortamda saklanmaktadır.
Üçüncü parti sitelere bağlantılara (linklere) dair
Tsn Turizm ve Ticaret Ltd. Şti., web sitesindeki bağlantılar aracılığıyla ulaşacağınız üçüncü kişilere ait web sitelerinin gizlilik ilkeleri hakkında bir garanti vermez, bu nedenle kişisel olarak belirlenebilir herhangi bir bilgi vermeden önce, gittiğiniz sitelerin gizlilik yaklaşımlarını değerlendirmenizi öneririz.
İletişim
Gizlilik Sözleşmesi’yle ilgili sorularınız için iletişim bilgilerimiz vasıtasıyla bize ulaşabilirsiniz.